Zárcsere


Létrehozás dátuma: 2021-02-15Zárcsere


Zárcsere
Amikor szorult a helyzet – Zárcsere Budapesten

Véget ért a nyár, az ősz beköszöntével a legtöbben ilyenkor állnak neki a lakás különböző helyiségeiben a nagytakarításnak: szanálnak, rendszereznek, pakolnak, hogy minden a helyére kerüljön. De akad olyan helyzet, amikor a legalapvetőbb dolog – például egy kulcs a zárba - hiába kerül a helyére, mégsem működik… olyankor valóra válik a rémálom: elromlott a zár!
  Amikor szorult a helyzet – Zárcsere Budapesten

Véget ért a nyár, az ősz beköszöntével a legtöbben ilyenkor állnak neki a lakás különböző helyiségeiben a nagytakarításnak: szanálnak, rendszereznek, pakolnak, hogy minden a helyére kerüljön. De akad olyan helyzet, amikor a legalapvetőbb dolog – például egy kulcs a zárba - hiába kerül a helyére, mégsem működik… olyankor valóra válik a rémálom: elromlott a zár!

Talán mindenkinek ismerős a kép, amikor szatyrokkal megrakodva állunk az ajtó előtt, és belénk hasít a felismerés: nem tudunk bemenni a saját lakásunkba. Az elromlott zárnak sok oka lehet, és elsőre valószínűleg nem tudjuk megmondani, hogy tudunk-e rá azonnali megoldást találni. Azon túl persze, hogy a helyzet szakemberért kiált… A legtöbbször szerencsére egyszerű dolgunk van ilyen esetekben, és nem is kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk. Hogy mit is kell tennünk azért, hogy kiszabaduljunk szorult helyzetünkből, ma egy olyan blogbejegyzéssel készültünk, amely felidézheti az általános iskolai technika órákat, így megismerhetjük a zárszerkezeteket közelebbről.

Amennyiben tankönyvi példával szeretnénk élni, akkor teljesen helytálló a fogalom, amivel abban magyarázzák a zár jelentését: több alkatrészből összeszerelt lakatosipari termék. Nem is bonyolult, igaz? A zárakkal természetesen legtöbbször ajtókon találkozhatunk, de nagyon sok bútordarab is zárral ellátott már. A legtöbb acélból készül, ma már kissé elavultnak számít az alumínium, amiből korábban gyártották őket. Ha az egész zárszerkezetet nézzük, akkor pontosíthatjuk is: acéllemez, szalagacél, acélhuzal, zárbetéteknél sárgaréz vagy ötvözött acél anyagból készülnek, és az is igaz rájuk, hogy több módon összeszerelhetők. A leggyakrabban a sajtolás módszerével szerelik össze, vagy szegecseléssel, ám előfordul olyan is, hogy csavarozással. Létezik fém bevonatú, szinterezett, nyers, festett vagy épp lakkozott zár is.

Ha jobban belemélyedünk, akkor csoportosítani is tudjuk őket. Kérdés persze, hogy mennyire kell belemélyednünk, hiszen az ezzel foglalkozó szakemberek nálunk sokkal gyorsabban, jobban és pénztárcakímélőbben oldják meg a problémát. A felhasználását tekintve – mint sok más termék esetében – közöttük is megtalálható a kategória királya: az ajtó és bútorzárakról van szó. Ennek aztán vannak külön alkategóriái, például a zár iránya. Legtöbben úgy gondolják, két lehetőség van: balra vagy jobbra tud fordulni, ám ma már léteznek univerzális zárak is. Felszerelni is különböző technikákkal tudjuk őket: lehet bevésni, rászegezni, vagy épp beereszteni a kívánt helyre. Zárszerkezet szerint is csoportosíthatóak: a legismertebb, és egyben leginkább használt az úgynevezett normál zár. Őt követi a biztonsági zár, majd a cilinderes betétes, avagy a henger betétes zár. Utána jön a kombinációs zár, legyen szó betű- vagy számkombinációról, a sort pedig az elektronikus zár zárja. Akad egy kakukktojás, a kilincs nélküli, vagyis a retesz zár, ezt szinte csak és kizárólag épületek ajtajaira szerelik fel. De ha már az épületeknél tartunk, az azokon található záraknak más részei vannak, mint egy átlagos, ajtóra rakott zárnak: ilyen például a csapda, a retesz, az előlap, a kilincsdió, a zárház és a kulcsnyílás. Amennyiben épületre szerelhető zárat keres valaki, szakembereink készséggel állnak a rendelkezésére, hogy segítsenek a legmegfelelőbbet megtalálni. 
  Ha minden ajtóba, különösebb nehézség nélkül beszerelhető zárat szeretnénk, akkor a normál zárat kell választanunk, amely belső és kétszárnyú ajtóhoz egyaránt használható. A biztonsági zárak felszereléséhez minimum öt zárlattartó lemez elhelyezése szükséges, és akad köztük olyan, amelyiknek a csapda része kioldható, így ha változtatni akarunk rajta, mindössze egy csavarhúzóra lesz szükségünk. Hogy melyik zárszerkezet nyújtja a legnagyobb biztonságot? A válasz erre furcsa mód nem az, hogy a biztonsági… a cilinderes zárak azok, amelyek a leginkább vigyáznak otthonunkra, értékeinkre.
Akad egy tévhit a zárakkal kapcsolatban: sokan úgy gondolják, ha nem nyomják le a kilincset, akkor roncsolják a zárat. Ez nem igaz, sőt, el kell árulnunk, hogy pont az ellenkezője a valós: igazából azzal kímélhetjük minél jobban a zárat, ha nem nyomjuk le a kilincset.

A zárcsere egy olyan nagyvárosban, mint például Budapest, nem egyszerű művelet. Különösen a hölgyek veszhetnek el a zárszerkezetek útvesztőibe, és persze nem is elvárható, hogy mindenki értsen hozzájuk. Célszerű szakemberre bízni a dolgot, aki precízen és gyorsan hárítja el a kialakult problémát, vagy lát el tanácsokkal új zár felszerelésének igényekor. Legyen szó zárcseréről, zárnyitásról, vagy épp zárfelszerelésről, bízza szakemberre, bízza ránk a munkát!
 

<-- Vissza a Zárcsere blog oldalra!

További cikkeink

A Belfry Csoport Budapest

BELFRY: az automatizálás az építőiparban is utat kell, hogy törjön magának


Belfry szerint az építőipar a világon a legkevésbé robotizált iparág.

Elolvasom →

Chiptuning Budapest

Chiptuning, avagy merj változtatni!

https://de.wikipedia.org/wiki/Chiptuning
Napjainkban a chiptuning óriási népszerűségnek örvend. A szenvedélyes autó tulajdonosok célja, hogy növeljék az az autó teljesítményét és csökkentsék a fogyasztását. Érdekes tény, hogy nemcsak a három-négy éves autóval rendelkezőknél népszerű ez a folyamat, hanem az új autó tulajdonosok körében is.

Elolvasom →
Oldal bemutatása
Blog oldalunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk a hazai Kis- és középvállalkozások Online jelenlétét a digitális marketing legmodernebb eszközeinek felhasználásával. A honlapunkon való megjelenéshez kérlek jelentkezz be kapcsolati oldalunkon.
Linkek

Kiemelt Partnereink:

Kiemelt linkeink
Nem működő CURL function.
Linkeink
Nem működő CURL function.